Hoppa till textinnehållet

Företagande

Under Insikt Företagande hittar du analyser som rör företagande och företagare. Vi analyserar hur omvärlden på olika sätt påverkar företag och företagare samt redovisar undersökningar bland annat över hur Sveriges företag mår.

Nedan finner ni analyser och rapporter om företagande.

Aktuellt för företagare

Minskning av EU:s framtida jordbruksbudget skapar lönsamhetsoro

Lantbruket som bransch har klarat sig bra under coronapandemin och försäljningen av svenska matvaror har ökat. Däremot har pandemin väckt frågor om hur trygg den svenska livsmedelsförsörjningen egentligen är. Samtidigt kommer EU:s jordbruksbudget att sänkas vilket kan få stor negativ effekt på lantbrukets lönsamhet. Det visar Lantbruksbarometern höst från Ludvig & Co, Swedbank och Sparbankerna.

2020-10-22: Pressmeddelande (pdf)

Företagarnas privatekonomi har försämrats under coronapandemin

Företagare har drabbats hårdare privatekonomiskt av coronapandemin än anställda. Nästan var fjärde företagare uppger att de har fått en sämre privatekonomi nu än före pandemin, jämfört med var tionde för anställda. Det visar en undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

2020-10-09: Pressmeddelande (pdf)

Minska utanförskapet - småföretagen positiva till praktikplatser

Unga och nyanlända är en grupp som drabbats hårt av coronakrisen. Om inget görs finns risk för ökat utanförskap och växande långtidsarbetslöshet. Praktikplatser kan vara ett sätt att stötta. En undersökning som Swedbank och sparbankerna har gjort bland de företag som ingår i Småföretagsbarometern visar att småföretagare är positiva till att erbjuda praktikplatser. Mest positiva till praktikplatser är företagare inom hotell och restaurang vilket även är branscher där många ungdomar och nyanlända får sitt första jobb.

2020-08-24: Pressmeddelande (pdf)

Årets spjutspets 2020: Tiraholms Fisk AB

Tiraholms Fisk, vid sjön Bolmen, har utsetts till Årets Spjutspets 2020. Företaget har trots coronapandemin lyckats öka sin omsättning i vår.

Juryns motivering
Innovation och nytänkande i samspel med naturen har hela tiden genomsyrat Tiraholms Fisk AB. Med stort engagemang och flexibilitet har familjen Ekwall framgångsrikt utvecklat sitt bolag. Under coronapandemin har de snabbt lyckats ställa om och inte bara behålla, utan även öka omsättningen.
Denna positiva utveckling har varit möjlig tack vare duktiga medarbetare, en väl utvecklad affärsplan samt ett konsekvent socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbarhetstänk. Tiraholms Fisk AB med ägarna Vicky och Nils, Malin, Jens och Jonas Ekwall är därför värdiga vinnare av Årets Spjutspets 2020.

Läs mer om Årets spjutspets 2020

Småföretagarna spår mörkare tider– men det finns ljusglimtar

För tredje året i rad föll den samlade konjunkturindikatorn för landets småföretagare, vilket innebär att den är på den lägsta nivån sedan 2013. I skuggan av coronapandemin är företagarna mycket pessimistiska om utvecklingen det närmaste året. Samtidigt uppger sex av tio småföretagare att det finns goda möjligheter att växa om de får rätt förutsättningar. Detta och mer visar den årliga Småföretagsbarometern som presenteras av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.

2020-06-10: Pressmeddelande (pdf)

Riksrapport: Småföretagsbarometern 2020 (pdf)

Storföretagens försäljning minskar och produktionsplanerna skrivs ner

Fyra av tio inköpschefer uppger att coronapandemin har haft en negativ effekt på företagets försäljning under första kvartalet i år. Samtidigt har var tredje företag reviderat ned sina produktionsplaner. Det visar en undersökning som Swedbank och Sparbankerna har gjort bland de företag som ingår i inköpschefsindex.

2020-04-30: Pressmeddelande (pdf)

 

Dyster prognos från Sveriges småföretagare

Landets småföretagare är mycket pessimistiska inför det kommande året. Deras prognoser för företagets sysselsättning, orderingång och omsättning uppvisar en kraftig nedgång inom alla tre områdena. Det visar en delrapport av Småföretagsbarometern 2020 som tagits fram på uppdrag av Swedbank, Sparbankernas Riksförbund och Företagarna.

2020-04-29: Pressmeddelande (pdf)

Läs rapporten

 

 

Regeringens krispaket ger effekt - men stödet är svagt för småföretagare med enskild firma

Coronakrisen drabbar många företag, inte minst små- och medelstora företag. Swedbank och sparbankerna har analyserat hur regeringens krispaket faller ut i kronor och ören för tre exempelföretag; en frisör, en mindre restaurang och en mindre mekanisk verkstad.

2020-04-28: Pressmeddelande (pdf)

Var tredje enmansföretagare saknar viktiga juridiska dokument

Många företagare har inte juridiska dokument och avtal som ska reglera företagets verksamhet mellan delägare eller vid en skilsmässa. Bland enmansföretagarna uppger mer än var tredje företagare att de inte har eller inte vet om de har ett kompanjonsavtal, äktenskapsförord, samboavtal eller gåvobrev. Det visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

25 februari 2020: Var tredje enmansföretagare saknar viktiga juridiska dokument

Tre av fyra företag klarar ett intäktsbortfall på femtio procent

En majoritet av företagarna med upp till 49 anställda uppger att deras företag har en god lönsamhet och skulle kunna klara av en halvering av företagets intäkter under tre månader. Främsta anledningen är att man har sparade pengar i företaget som kan användas vid tillfälliga svackor. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

5 december 2019: Tre av fyra företag klarar ett inkomstbortfall på femtio procent (pdf)

Fler företagare har skydd mot olycksfall än arbetslöshet

En ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna visar att drygt sju av tio företagare har en livförsäkring men endast fyra av tio är med i en a-kassa. Det innebär att majoriteten av företagarna endast får en grundersättning på 365 kronor per dag vid arbetslöshet.

22 november 2019: Fler företagare har skydd mot olycksfall än arbetslöshet (pdf)
 

Hälften av de handelsberoende företagen har förberett sig inför brexit

En undersökning som Swedbank och sparbankerna gjort bland 400 inköpschefer visar att vartannat export- och importintensivt företag har förberett sig inför brexit, vilket är betydligt fler än för nio månader sedan. Eftersom Storbritannien är en viktig marknad är det hög tid att de som ännu inte sett över hur brexit kan påverka affärsrelationerna gör det.

22 oktober 2019: Hälften av de handelsberoende företagen har förberett sig inför brexit (pdf)

Var tredje enmansföretagare sparar inte till sin pension

Till skillnad från de flesta anställda behöver företagare själva göra avsättningar till tjänstepensionen. Många företagare är duktiga på att spara till sin pension, men ju mindre ett företag är, desto sämre är man på att sätta av till pensionen. Bland enmansföretagarna är det så många som var tredje som inte sparar till sin pension. 

8 oktober 2019: Enmansföretagare och tjänstepension (pdf)

Vartannat handelsberoende företag påverkas negativt av en svagare krona

Hälften av de mest import- och exportintensiva företagen anser att den svagare kronan påverkar deras lönsamhet negativt jämfört med vart femte företag som anser att den har en positiv effekt. Främst gäller detta tjänstesektorn, där sex av tio företag uppger detta.

26 juni 2019: Svag krona påverkar svenska företag (pdf)

Fyra av tio vill driva företag

I en ny undersökning svarar fyra av tio unga att de vill driva företag. Bland befolkningen som helhet ger endast var fjärde samma svar.

7 maj, 2019: Fyra av tio vill driva företag

Hälften av företagarna är dåligt insatta i pensionssystemet

Företagare behöver ta ett betydligt större ansvar för sin pension än anställda. Men 50 procent av företagarna uppger att de har liten eller ingen kunskap alls om hur pensionssystemet fungerar.

18 mars 2019: Hälften av företagarna är dåligt insatta i pensionssystemet (pdf)

Lantbrukarna ser positivt på framtiden trots pressat läge

Förra årets torka fortsätter påverka synen på lönsamheten bland Sveriges lantbrukare. Bara 3 av 10 upplever att deras lönsamhet är ganska eller mycket god, vilket är färre än våren 2018. Men lantbrukarna tror på förbättrad lönsamhet 2019. Det visar Lantbruksbarometern 2019* från LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna.

14 mars 2019: Lantbruksbarometern 2019 (pdf)

Vartannat handelsberoende företag oförberett på brexit

Nära hälften av de mest export- och importintensiva företagen i Sverige brister i brexit-förberedelserna. Bland tillverkningsföretagen, varav majoriteten handlar med Storbritannien, är det fler än fyra av tio som inte förberett sig alls.

11 februari 2019: Vartannat handelsberoende företag oförberett på brexit (pdf)

Här är vinnaren av Swedbank rivstart

Företaget Amferia, som har utvecklat ett plåster som förhindrar uppkomsten av infektioner i sår, vinner 500 000 kronor i Swedbanks entreprenörstävling rivstart. Ytterligare nio entreprenörer belönas med sammanlagt två miljoner kronor för affärsidéer som bidrar till ett bättre samhälle. Alla tio finalister belönas även med varsitt skräddarsytt affärsutvecklingsprogram.

8 februari 2019: Här är vinnaren av Swedbank rivstart (pdf)

Entreprenörer tävlar om totalt 2,5 miljoner kronor i finalen av tävlingen Swedbank rivstart

Tio entreprenörer med en vilja att bidra till ett bättre samhälle har utsetts till finalister i tävlingen Swedbank rivstart. Torsdagen den 7 februari presenterar de sina idéer inför tävlingsjuryn som leds av Swedbanks vd Birgitte Bonnesen.

4 februari 2019: Entreprenörer tävlar om 2,5 miljoner kronor i finalen av Swedbank rivstart (pdf)