Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

Hjärtstartare till landsbygden

Nu lanserar vi initiativet Hjärtstartare till landsbygden. Genom åren har vi placerat ut 31 hjärtstartare runt om i våra kommuner. De flesta är placerade centralt i orterna. Vi ser därför ett behov av att få ut fler hjärtstartare till landsbygden dit det tar längre tid för ambulansen att komma.

Tillsammans med Räddningstjänsten Sala-Heby initierar vi därför projektet "Hjärtstartare till landsbygden". Det är en del av den extra miljon som banken avsatte 2019 för att genomföra viktiga insatser i våra kommuner.

I formuläret ansöker du om en hjärtstartare som vi finansierar till 75 %. Mottagaren betalar cirka 4 500 kronor. Att ansöka är ingen garanti för att få en hjärtstartare tilldelad. Beslut om placering tar vi i samråd med Räddningstjänsten Sala-Heby.

Under november 2018 öppnades tjänsten SMS-livräddare i Västmanland. Tjänsten är en app där registrerade användare får en notis i sin mobil när SOS Alarm (112) får ett larm om ett hjärtstopp. Appen använder sig av platstjänster i mobilen, så endast användare som befinner sig i närheten av hjärtstoppet får notisen och kan hjälpa till. Läs mer om att vara SMS-livräddare här.

- Det är en fantastisk utveckling att det nu finns en ökad möjlighet att fler personer ska överleva ett hjärtstopp genom att HLR-utbildade personer får chans att hjälpa till, säger Christer Eklind, vd på Sala Sparbank.

Ansök om en hjärtstartare

Välkommen att ansöka om en hjärtstartare. Ansökan är öppen fram till och med 2019-12-31. Ansökningar kommer beviljas löpande under perioden. 

Vem kan ansöka?

Alla har möjlighet att ansöka. Allt ifrån privatpersoner, föreningar, företag, samfälligheter eller andra aktörer.