Hoppa till textinnehållet

Hjärtstartare till landsbygden

Under 2019 drev vi tillsammans med Räddningstjänsten Sala-Heby projektet Hjärtstartare till landsbygden. Till följd av det har vi placerat ut 7 stycken hjärtstartare på landsbygden i Sala och Heby kommuner. 

Nu lanserar vi initiativet Hjärtstartare till landsbygden. Genom åren har vi placerat ut 31 hjärtstartare runt om i våra kommuner. De flesta är placerade centralt i orterna. Vi ser därför ett behov av att få ut fler hjärtstartare till landsbygden dit det tar längre tid för ambulansen att komma.

Tillsammans med Räddningstjänsten Sala-Heby initierar vi därför projektet "Hjärtstartare till landsbygden". Det är en del av den extra miljon som banken avsatte 2019 för att genomföra viktiga insatser i våra kommuner.

I formuläret ansöker du om en hjärtstartare som vi finansierar till 75 %. Mottagaren betalar cirka 4 500 kronor. Att ansöka är ingen garanti för att få en hjärtstartare tilldelad. Beslut om placering tar vi i samråd med Räddningstjänsten Sala-Heby.

Under november 2018 öppnades tjänsten SMS-livräddare i Västmanland. Tjänsten är en app där registrerade användare får en notis i sin mobil när SOS Alarm (112) får ett larm om ett hjärtstopp. Appen använder sig av platstjänster i mobilen, så endast användare som befinner sig i närheten av hjärtstoppet får notisen och kan hjälpa till. Läs mer om att vara SMS-livräddare här.

- Det är en fantastisk utveckling att det nu finns en ökad möjlighet att fler personer ska överleva ett hjärtstopp genom att HLR-utbildade personer får chans att hjälpa till, säger Christer Eklind, vd på Sala Sparbank.

Mottagare av hjärtstartare 2019

Stort tack för alla ansökningar. Vi har fått in 42 ansökningar till projektet, varav 7 stycken har beviljats. Vi kommer kontakta alla som sökt under vecka 4. 

 

Placering av hjärtstartare för beviljade ansökningar:

  • Ölsta 733 92 Sala
  • Tullsta 128, 733 94 Sala
  • Ranstaby 251, 733 98 Ransta
  • Sörgärsbo 155, 733 61 Västerfärnebo
  • Bolandsvägen 3, 733 97 Sala
  • Gullvalla, 733 96 Sala
  • Nygården Vansjö 155, 744 91 Heby

Ansök om en hjärtstartare

Ansökan om hjärtstartare är nu stängd. Vi vill rikta ett stort tack till dig som har ansökt om möjligheten att bidra till att fler liv kan räddas.

Vem kan ansöka?

Alla har möjlighet att ansöka. Allt ifrån privatpersoner, föreningar, företag, samfälligheter eller andra aktörer.