Almgrens Bigård

Massa bin i en bikupa.

Säg hej till Almgrens Bigård i Harbo som drivs av Jeanette Almgren tillsammans med maken Johan Almgren. Det var Johan som under flera år varit sugen på att skaffa bin.

- Jag tycker att man ska prova på nya saker och sa att han skulle gå en kurs i biodling.

Vi skaffade tre kupor efter att han gått kursen. Det var 2014. Jag tycker om att sälja och marknadsföra så jag tänkte att jag kan göra etiketterna och sälja honungen, säger Jeanette.

Men ju längre tiden gick så växte intresset för biodling och Jeanette kände att hon ville bli mer involverad.

- Jag gick en intensivkurs 2016 och så skaffade vi två kupor till.

I ett samhälle, alltså en kupa, finns det en bidrottning, arbetsbin och sommartid även drönare.

Bidrottningen lägger mellan 2000-3000 ägg per dygn under pollensäsongen. De befruktade äggen blir honbin (arbetsbin) och de obefruktade äggen blir hanbin (drönare). Under vintern sitter drottningen och arbetsbina tätt i en klunga för att hålla värmen. Klungan rör sig långsamt över foderramarna medan bina äter. När ljuset kommer tillbaka upplöses klotet och bisamhället vaknar till liv igen.

- Säsongen startar i slutet av februari och i början av mars när al, hassel och sälg börjar blomma och bina kan hämta pollen. Ett bra honungsår så växer allt långsamt och det ska regna lagom. Ett samhälle kan ge upp till 80 kg honung, säger Jeanette.

Jeanette berättar att utan pollinatörer såsom fjärilar, humlor och bin så skulle vi inte få frukt, bär, grönsaker och blommor. Därför är det viktigt att det finns en biologisk mångfald där olika blommor får växa för att locka olika sorters pollinatörer.

- Om vi inte har några pollinatörer så blir det väldigt fattigt på vårt matbord. Vi satsar på honungsbin, men ska också sätta upp insektshotell och vi odlar blommor som gynnar pollinatörerna.

Vi önskar Almgrens Bigård ett stort lycka till med årets honungs-säsong!

En kvinna som håller i en bikupa.
Jeanette Almgren med Sala Sparbanks bikupa.