Hjärtstartare till Heby ryttarförening

2017-06-17

Susanne Holmberg ansökte och fick en hjärtstartare till Heby Ryttarförening
Susanne Holmberg ansökte och fick en hjärtstartare till Heby Ryttarförening

Susanne Holmberg är ordförande i Heby Ryttarförening och berättar att hela styrelsen och föreningen är tacksamma att de fick en hjärtstartare för snart ett år sedan.

-Vi har länge velat ha en hjärtstartare då vi har haft incidenter med hjärtstopp hos oss tidigare. Men de är så pass dyra, och det finns tyvärr alltid hål att stoppa pengar i när det kommer till hästar. Det är svårt när det är en ideell förening. Så då hörde jag att man kunde söka till Miljonen från Sala Sparbank så då gjorde vi det. Och vi blev fantastiskt glada när vi faktiskt fick en hjärtstartare.

På ridskolan vistas inte bara unga människor utan en blandning av alla åldrar. Det var en av anledningarna till att Susanne Holmberg tyckte att en hjärtstartare var extra viktig.

-Det är otroligt mycket folk här hela tiden, både på ridskolan men även besökare på tävlingar. Det är både föräldrar och mor- och farföräldrar. Men vi har också vuxengrupper och då är det personer upp till 70 år som rider, säger Susanne Holmberg.

Om en hjärtstartare används inom tre minuter är överlevnadschanserna upp till 70 procent vid så kallat kammarflimmer. Jan Lindberg, brandmästare på Räddningstjänsten i Sala-Heby, berättar att hjärtstartare har haft en betydande inverkan på antalet personer som överlever ett hjärtstopp.

– Hjärtstartarna blir mer och mer vanliga. Man kopplar upp hjärtstartaren och den analyserar hjärtats rytm, sen jobbar man med hjärt- och lungräddning i kombination med den.

Ungefär 10 000 personer drabbas varje år av ett hjärtstopp utanför sjukhus. I Sverige har överlevnaden ökat från cirka 3-4 procent till 11 procent.

-Den största anledningen till detta är att fler lär sig hjärt- och lungräddning, och lär sig att det allra sämsta är att inte göra någonting alls. Vetskapen att man inte kan förvärra någonting gör att fler vågar agera, säger Jan Lindberg.

Jan tipsar om appen Rädda hjärtat, där får du hjälp hur du ska göra i en akut situation. Den visar också, med hjälp av mobilens platstjänster, var närmaste hjärtstartare finns. Då kan en person påbörja hjärt- och lungräddning och en annan kan hämta en hjärtstartare om det finns i närheten.

I Heby Ryttarförenings café hänger hjärtstartaren synlig. Sju föreningsmedlemmar har fått utbildning och resterande medlemmar vet var den är placerad.

-Det känns säkrare och att vi är med i matchen så att säga. Idag är det nästan inte försvarsbart att inte ha en hjärtstartare, säger Susanne Holmberg.

Även Harbo, Salbohed, Strömsbacka och Sala Silvergruva fick en hjärtstartare från Miljonen 2016.

Jan Lindberg, brandmästare på Räddningstjänsten i Sala-Heby
Jan Lindberg, brandmästare på Räddningstjänsten i Sala-Heby