Hoppa till textinnehållet

Den nordiska betalningsmarknaden är en av de mest avancerade och effektiva i världen. Genom ett samarbete mellan de sex största nordiska bankerna, där Swedbank och sparbankerna är med, planerar vi att införa ytterligare förbättringar. Vi vill ge ökade möjligheter till kostnadseffektiv handel över gränserna som öppnar upp för nya möjligheter, innovationer och produkter.

Mer om P27

Den nya betalningsinfrastrukturen, som på sikt kommer att arbeta med alla de nordiska valutorna, gör det möjligt att minska de hinder som finns idag när det gäller handel och annan finansiell interaktion mellan de nordiska länderna. När den nya lösningen är på plats, tror vi att handeln i norden kommer att påverkas på ett mycket positivt sätt.

Den nya betalningsinfrastrukturen kommer att tas i bruk stegvis, med början i Sverige och för SEK. Kommande länder att ansluta sig till plattformen är Danmark och Finland med DKK och EUR. Plattformen kommer även att vara öppen för att kunna hantera anslutning av andra länder längre fram.

Den nya framtidssäkra infrastrukturen kommer ge oss ökade möjligheter till snabbare anpassningar av nya tekniker och en ny gemensam standard, för betalningar i norden, ger fördelar för hela marknaden.

Om allt går enligt satt tidplan, kommer de första svenska betalningarna i SEK att kunna skickas mellan bankerna i slutet av Q4 2021. Vi kommer vara en av de första bankerna att gå i produktion och ser mycket fram emot att kunna erbjuda våra kunder nya tjänster på en modern och säker nordisk plattform framöver.

Aktuellt

Försening i P27

Just nu arbetar man med att se över planeringen inom P27, då bolaget har flaggat för att de står inför en försening på minst 12 månader i nuläget. Den här förseningen påverkar inte vårt interna arbete som fortsätter i samma höga tempo. Så snart vi har mer information om förseningen och dess eventuella påverkan på den gemensamma tidplanen, kommer vi att dela med oss av den här.

Webbinarium Payment Talks - om P27

Scrolla ned till rubriken ”Se tidigare sändningar av våra webbinarier” så hittar du rubriken ”Payment Talks – update P27” i listan. På sidan finns det många intressanta webbinarier som riktar sig både till företag och privatpersoner. Passa på att botanisera i utbudet!

Payment Talks om P27 från 21 april

Frågor och svar från Payment Talks om P27 den 21 april (pdf)

Missade du det första avsnittet av Payment Talks om P27 kan du se avsnittet här.

Medverkande var:

  • Martin Georgzén, Head of Strategy & Communication, P27
  • Åsa Gibson Lundmark, Senior Program Manager, Swedbank
  • Josefine Nygren Uppling, Head of Public Affairs, Swedbank

Webbinarium - Svenska Transformationsprogrammet

Den 18 maj 2021 anordnade Svenska Transformationsprogrammet, som är ett samordnande program för arbete kopplat till P27 inom Svenska Bankföreningen, ett webbinarium som främst riktar sig till  affärssystemleverantörer, servicebyråer, redovisningskonsulter och banker. Du kan ta del av inspelningen genom att använda dig av länken nedan.  

Till webbinariet (swedishbankers.se)

P27 står för

P27 står för 27 miljoner invånare i Norden

Geografiskt område

Sverige ansluter först, följt av övriga nordiska länder

Swedbank och sparbankerna kommer vara bland de första bankerna som ansluter till P27 NPP.

Anpassad information